Case unlocked by MPG

A.S. Watson: magazine Watsgoingon

Ons MPG-team produceert al jaren het tijdschrift Watsgoingon. Het medewerkers-magazine bevat boeiende verhalen en brengt collega's van verschillende afdelingen en winkels bij elkaar.

Wat wilden we unlocken?

Bij A.S. Watson Health & Beauty Benelux* werken bijna 30.000 collega’s, verspreid over Nederland en België. Zij werken in winkels, distributiecentra en op kantoren. Deze medewerkerspopulatie is zeer divers. A.S. Watson vroeg MPG een magazine-format te ontwikkelen dat álle medewerkers verbindt met elkaar, en verbindt met de organisatie. Met aansprekende content waarin álle medewerkers zich herkennen. Een format dat de volgende doelstellingen onderstreept: gericht op collega’s motiveren, enthousiasmeren en betrekken bij de organisatie. Een magazine dat bijdraagt aan het behoud van medewerkers, talent en potentiële medewerkers.

*Onder A.S. Watson Health & Beauty Benelux vallen: Kruidvat (Nederland, België), Trekpleister, Prijsmepper, Logistiek (Heteren, Ede, Oosterhout) en de kantoren (Renswoude, Antwerpen).

We ontwikkelden een fris en optimistisch ontwerp

Wat was onze typische Matter aanpak? | Data & tech meets creativity

We brachten allereerst de grote diversiteit van de collega’s en afdelingen in kaart. Aan de hand van een lezersonderzoek werden de wensen en behoefte van deze groepen geformuleerd. We ontwikkelden en onderzochten een nieuw, fris en optimistisch design, afwijkend van de bestaande huisstijl. Om met het magazine binnen de organisatie onderscheidend en opvallend te zijn, maar boven alles: van iedereen (niet specifiek gelinkt aan een van de formules Kruidvat, Trekpleister, Prijsmepper). Ook wilden we minder een ‘corporate’ uitstraling hebben en meer het gevoel van ‘een cadeautje’.

Het A.S. Watson Online Redactieteam werd opgericht. Dit team bestaat uit acht collega’s die de breedte van de organisatie vertegenwoordigen. Van winkel en distributiecentrum tot kantoor. Zij brainstormen mee bij de start van elke nieuwe editie en zijn een belangrijk geluid vanuit het hart van de organisatie.

Wat hebben we ontdekt? | Data & tech meets creativity

Bij A.S. Watson willen collega’s elkaar in het magazine horen en zien. Ze willen aansprekende, eerlijke verhalen en die mogen gerust een beetje schuren. Het is daarom belangrijk om content te creëren vanuit de optiek van de collega’s en niet vanuit de top van de organisatie. Inclusiviteit en herkenbaarheid zijn een voorwaarde. De collega’s lezen graag verhalen die verbinden, het hart raken en het plezier in het werk vergroten. Er zijn een aantal terugkerende thema’s: passie, betrokkenheid, teamwork, vakkundigheid en innovatie. Met als overkoepelend thema: TROTS. Trots op waar ik werk, trots op wat ik doe. Met dit uitgangspunt kan A.S. Watson zich als aantrekkelijke werkgever positioneren.

Wat was onze oplossing? | Content solutions

Dankzij de input van het A.S. Watson Online Redactieteam heeft het magazine thema’s en onderwerpen die daadwerkelijk spelen op de verschillende werkplekken in de organisatie. Dat maakt de content in het magazine altijd relevant en to the point. Collega’s uit de volle breedte van de organisatie komen in beeld, en vertellen hun verhalen. Alles in het kader van de doelstellingen: verbinden, informeren, motiveren en engagement verhogen. De pay-off van het magazine (‘Voor jou. Over ons.’) wordt in het format vertaald naar: altijd dichtbij en persoonlijk.

Verder is gekeken hoe het magazine Watsgoingon en het sociale platform Watsonline elkaar kunnen versterken. Beide kanalen voldoen op hun eigen manier aan een informatiebehoefte bij collega’s. Watsonline gericht op snel, praktisch en actueel nieuws. Voor interactie, dialoog en reacties. Watsgoingon biedt verdieping, authenticiteit, emotie, persoonlijke beleving, gekoppeld aan de strategische koers van A.S. Watson.

Spontane reacties van medewerkers van A.S. Watson op het magazine Watsgoingon:
– “Mag van mij vaker dan 4x per jaar uitgebracht worden.”
– “Veel diversiteit in het magazine!”

Cijfers liegen niet |     Unlocking full potential with data   

Sinds 2019 wordt Watsgoingon door MPG gemaakt. Sindsdien is de betrokkenheid van collega’s gestegen van 67% in 2019 naar 74,1% in 2021. Het tijdschrift speelt hierin een belangrijke rol als spil van de interne communicatie. A.S. Watson gelooft sterk in de verbindende en motiverende factor van het magazine en bezorgt alle exemplaren op het huisadres van de collega’s. Dit versterkt het gevoel van een cadeautje en zorgt voor betrokkenheid van andere gezinsleden, die vaak meelezen.  

Watsgoingon krijgt van de collega’s een hoge waardering: een 7,8 (zo blijkt uit een lezersonderzoek). Maar liefst 64% geeft zelfs een 8 of hoger. Watsgoingon bevat inmiddels ook extra specials over thema’s die intern belangrijk zijn en extra aandacht verdienen, zoals ‘duurzaamheid’ en ‘vitaliteit’. Het tijdschrift wordt bovendien ingezet als een vast en waardevol onderdeel van het A.S. Watson onboardingprogramma voor nieuwe medewerkers.  

De populariteit van Watsgoingon heeft geleid tot diverse andere projecten waarin de typische ‘Watsgoingon’-stijl (design en copy) terug te zien is. Zo heeft MPG op verzoek van A.S. Watson onder meer gezicht gegeven aan het interne cultuurmanifest, de nieuwe huisstijl ontwikkeld en een serie Kruidvat health-video’s voor de consumentenmarkt gemaakt.