3x SEO-trends waar je niet omheen kunt

[/et_pb_column]
Googles algoritme bestaat uit meer dan 200 rankingfactoren. Je moet flink wat vakjes afvinken om je website SEO-proof te maken. We zetten de belangrijkste recente SEO-trends op een rij. Hoef jij ‘t niet meer uit te zoeken.

1. Voice search-optimalisatie

Hoewel niet lang geleden een nonchalant gesprekje met een mobiel apparaat nog iets uit een sci-fi-film was, zien we het steeds meer om ons heen: ‘Google, is het nog druk op Schiphol?’

Ons zoekgedrag maakt een sprong van de oude vertrouwde zoekbalk naar voice search. Wat jij kunt doen om ook relevant te zijn voor deze ‘hardop’-zoekers? Breid je strategie uit met Voice Search Optimization. Een paar tips:

  1. Zoek uit of je doelgroep voice search gebruikt of gaat gebruiken. Pas je content daarop aan.
  2. Focus je ook op zoekwoorden uit spreektaal.
  3. Vul een pagina met een veelgestelde vraag uit je vakgebied en geef uitgebreid antwoord.
  4. Maak gebruik van Schema Markup, een programmeertaal die zoekmachines helpt de inhoud van een website of pagina te begrijpen. Als je Schema Markup op de juiste wijze op je website implementeert, kun je daarmee ‘rich snippets’ krijgen. Die bevatten meer informatie dan de standaard meta title, meta description en URL. Over het algemeen geldt: hoe gemakkelijker je het voor een zoekmachine maakt om informatie te herkennen, hoe blijer het algoritme met je is.
Mensen filteren 95% van wat ze op een dag zien eruit

2. De kracht van de eerste positie is veranderd

Kijk eens goed naar de eerste Search Engine Results Page (SERP), ofwel de eerste pagina die je ziet als je iets zoekt via een zoekmachine.

Lang geleden zag je alleen snippets van pagina’s. Nu? We zien blokken met veelgestelde vragen, geadverteerde pagina’s die organische snippets omlaag duwen, blokken met productadvertenties, voorpaginanieuws en meer.

Jouw pagina ligt hieronder ‘begraven’ en dat betekent dat het gemiddelde conversiepercentage van de eerste organische positie niet meer is wat het ooit was. Wat jij eraan kunt doen? Focus je op hoe overtuigend je snippet is. Steek meer tijd dan je al deed in een goede call to action.

Is er te veel concurrentie? Denk er dan over na of SEA de investering waard is.

3. SERP-analyse: zoekwoordonderzoek is niet meer genoeg

Zoals je hierboven leest is de SERP niet meer wat hij is geweest. Sterker nog: iedere SERP is anders ingedeeld. Dat heeft invloed op de click through rate (CTR) van jouw pagina. Simpelweg uitzoeken op basis van welke woorden een gebruiker zoekt is niet meer voldoende.

Steeds meer SEO-specialisten doen naast zoekwoordonderzoek een SERP-analyse. Door de best scorende content te onderzoeken kom je er namelijk achter welke zoekintentie bij een keyword hoort, wat de tactieken zijn van je concurrentie en welke content het algoritme naar voren duwt. Optimaliseer jouw content met behulp van deze data.

Hulp nodig bij een van bovenstaande SEO-trends? We gaan graag met je aan de slag!