5 manieren om AI effectief in te zetten voor contentmarketing

[/et_pb_column]
Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich in rap tempo. Of je nu staat te springen of nog wat huiverig bent: AI is here to stay. Dit is voor content marketeers dan ook hét moment om kunstmatige intelligentie als hulpmiddel te omarmen. Hoe? We delen vijf manieren om AI in te zetten voor contentmarketing.

1. Analyse en research  

Voordat je begint met het maken van content, is het zaak om een uitgebreide analyse en research uit te voeren. Zet kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld in voor een doelgroepanalyse. Ontdek welke onderwerpen bij jouw doelgroep spelen en aan welke content zij behoefte heeft. Zo kun je je content nog beter afstemmen op de wensen van je doelgroep. Ook handig voor content marketeers: laat AI relevante trends voorspellen op basis van data. Je bent dan als eerste op de hoogte van mogelijke trends én kunt hier actueel op inspelen in je contentstrategie.  

2. Design 

Gitteke van der Linden, artdirector bij Matter, is al volop met AI aan de slag. Ze gebruikt het om schetsen te maken, concepten te visualiseren voor briefings of voor kleine beeldbewerkingen. Dat gaat met AI een stuk sneller. Maar hoe handig ook: haar eigen ideeën blijven het uitgangspunt.  

Bouwpensioen AI

Voor deze illustratie in Bouwpensioen Magazine werkte Gitteke met de tool Adobe Firefly. Het idee? Deelnemer Wilko afbeelden in Jordanië, het land dat hij na zijn pensioen graag wil bezoeken. Ze gaf in Firefly de volgende prompts mee. Dat kan in het Nederlands of Engels. De belangrijkste kenmerken staan vooraan.  

Realistische Illustratie van Petra Jordanië, rotsen, op het plein kijkt man, op de rug gezien, golvend donkerblond grijzend haar, donkerrode wollen trui, lichtblauw overhemd, zwarte zonnebril, blauwe rugzak kijkt naar historische graftombe in een bergachtige omgeving, geen kameel. 

Ook voegde Gitteke een referentiefoto van de stad Petra toe. Gitteke: “Het resultaat is een geromantiseerd beeld van de werkelijkheid. En niet alles klopt. De graftombe ziet er in werkelijkheid heel anders uit. Dat geldt ook voor de rotsen. Dat is helemaal niet erg, het past juist mooi bij een droombeeld. Om de man zoveel mogelijk op Wilko te laten lijken, bewerkte ik het beeld nog in Photoshop.”  

Lees ook: Beeldtaal: de sleutel tot een sterke merkidentiteit 

3. Contentcreatie met AI

Van long-form artikel tot social media post en van briefing tot blogpost. Er zijn talloze manieren om AI effectief in te zetten voor contentcreatie. Je kunt AI natuurlijk vragen om een kant-en-klare tekst af te leveren, maar dat is niet zonder risico. AI gegenereerde content wordt niet per definitie afgestraft. Content die voldoet aan E-E-A-T (ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid), wordt beloond, ook als je daarvoor AI hebt ingeschakeld. Wie AI puur gebruikt om de zoekresultaten in Google te manipuleren, wordt door de zoekmachine wel afgestraft.

Wil je een artikel inkorten of hergebruiken in een andere vorm? Ook dan is AI is een handig hulpmiddel. Zo maak je van een bestaande video in een handomdraai een artikel, Instagram-post én infographic. Met andere woorden: meer content in minder tijd. Met de AI-tools VEED.IO en Munch maak je van een bestaande video heel makkelijk short-form video’s voor je socialkanalen.

Kunstmatige intelligentie kan je content ook voorzien van een geschikte tone-of-voice die past bij jouw doelgroep. Handig als je met meerdere contentmakers werkt. Door een vaste prompt te gebruiken, hanteert iedereen in het team dezelfde tone-of-voice. Dat doe je bijvoorbeeld met Typetone.

4. Teksten finetunen

Tools als ChatGPT zijn een toegevoegde waarde bij het schrijven van teksten, mits je ze gebruikt als hulpmiddel. Volledige blogs of artikelen laten schrijven door ChatGPT is om meerdere redenen af te raden. Zo zijn volledig gegenereerde artikelen per definitie niet uniek en vernieuwend en daarom voor zoekmachines als Google niet interessant om hoog in de zoekresultaten te plaatsen. Daarnaast mis je de kans om jouw herkenbare tone-of-voice of specifieke schrijfstijl te gebruiken in je artikelen. Kortom: niet doen.

Toch is AI een heel handige assistent, zowel voor, tijdens als na het schrijven van een tekst. Met de juiste prompt doe je bijvoorbeeld frisse contentideeën op, of maak je een slimme opzet voor je artikel. Daarnaast kan ChatGPT je helpen om de inleidende zin van een blog prikkelender, relevanter of grappiger te maken. Een andere tool die je kan helpen bij het finetunen van teksten is Microsoft Copilot.

Lees ook: Hoe social media de zoekmonopolie van Google uitdagen (en hoe jij hierop inspeelt)

5. SEO optimaliseren met AI

Het manipuleren van zoekresultaten met AI om hoger te ranken in Google is zoals gezegd een no go. Wel mag je AI gebruiken als helpende hand om je SEO-content te optimaliseren of een uitgebreid zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Vraag AI bijvoorbeeld om een lijst met relevante zoekwoorden. Of maak je webpagina beter vindbaar met behulp van ChatGPT, bijvoorbeeld door suggesties te vragen voor een ijzersterke metatitel en krachtige metadescription. Maar let op: gebruik AI als hulpmiddel in contentmarketing, niet als vervanging van SEO-experts. Ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid is nog steeds het belangrijkst voor goede SEO-content. En daarvoor zijn mensen onmisbaar.

Meer weten?

Benieuwd hoe je AI inzet voor jouw contentstrategie? De AI-, SEO- en contentspecialisten bij Matter staan klaar om je te helpen. Maak vrijblijvend een afspraak en deel je uitdagingen met ons. We kunnen niet wachten om met contentmarketing het maximale uit jouw merk te halen.