5 tips om jouw Pinterest-strategie te optimaliseren

[/et_pb_column]
Van interieur en recepten tot outfits en hotspots: op het visuele platform Pinterest doe je urenlang inspiratie op in elke denkbare categorie. Al die ‘pins’ bewaar je op een virtueel prikbord om later makkelijk terug te vinden. Benieuwd hoe je als merk het meeste uit Pinterest haalt? Van SEO-vriendelijke content tot het analyseren van je resultaten: we delen 5 tips.

Van de wereldwijd 518 miljoen maandelijkse Pinterest-gebruikers is 68% vrouw. Het platform is populair bij alle leeftijden. In Nederland is 48% van de gebruikers tussen de 18 en 24 jaar. Daarna volgt de leeftijd van 25 tot 34 jaar (31%) en 35 tot 44 jaar (32%). Gebruikers zoeken het meest naar interieur, DIY en recepten. Op Pinterest kom je zowel organische als betaalde content tegen. Gebruikers worden door bedrijven niet alleen getarget op demografische kenmerken, maar ook op interesses en het gebruik van bepaalde zoekwoorden.  

1. Optimaliseer voor SEO

Socialmediakanalen worden steeds vaker gebruikt als zoekmachine. Dat geldt ook voor Pinterest, want in feite is dit een visuele zoekmachine. Mensen bezoeken het om ideeën te vinden, van outfits tot reisinspiratie. Het is dus essentieel om, net zoals bij Google, je content vindbaar te maken voor gebruikers. Door de juiste zoekwoorden op de juiste plaats te gebruiken, kunnen jouw pins bovenaan in de zoekresultaten verschijnen. Een SEO-vriendelijke pin kan tot 30% meer bereik en 50% meer uitgaande clicks genereren. 

Begin allereerst met een zoekwoordonderzoek om zoektermen te identificeren. Gebruik hiervoor keyword tools of de zoekbalk van Pinterest om te achterhalen waar gebruikers naar zoeken. Verwerk deze zoektermen vervolgens op strategische plaatsen in je pins, zoals de pinomschrijving, alt-tekst, titels en in beeld. Hierdoor weet niet alleen Pinterest, maar ook de gebruiker wat hij of zij kan verwachten van jouw pin. Dat is goed voor het algoritme én je doelgroep! 

2. Wees consistent en actief

Consistentie is key op Pinterest. Plan regelmatig pins in, bij voorkeur 5 tot 10 per dag. Dit klinkt als veel werk, maar kan eenvoudig geautomatiseerd worden met tools zoals Tailwind. Hiermee worden je pins automatisch gepland en gepubliceerd op tijdstippen dat jouw doelgroep het meest actief is. Dit bespaart je tijd en het zorgt voor een positieve aanwezigheid op het platform. Win-win! 

Lees ook: Socialmediastrategie voor merken: simpel, als je het simpel durft te houden

3. Begin op tijd met pinnen

Pinterestgebruikers zijn echte planners. Vaak zoeken ze al één tot drie maanden van tevoren naar content voor hun aankomende plannen, zoals een vakantie, verbouwing of bruiloft. Zo begint het zoekvolume voor kerst al in oktober te stijgen, terwijl dit op andere kanalen pas een maand later gebeurt. Bovendien heeft content op Pinterest vaak een langere levensduur dan op andere sociale kanalen. Een pin kan twee maanden later nog steeds goed gevonden worden en kan een jaar later weer relevant zijn. Begin daarom op tijd met het plaatsen van pins, zodat je content organisch kan groeien en kan profiteren van de piek in zoekgedrag. 

De piekmomenten op Pinterest per feestdag:

Met behulp van keyword tools, zoals Semrush, en Pinterest Trends en Pinterest Predicts kun je inzicht krijgen in wanneer je doelgroep op zoek gaat naar relevante onderwerpen. Merken die deze trends benutten, zien vaak hogere betrokkenheidsstatistieken en verkoopresultaten, zoals een 2,4 keer hogere clickthrough-rate. Volgens Pinterest zelf heeft het opvolgen van deze trends een succesratio van 80%, wat aangeeft dat 80% van de merken die deze trends volgen, significante verbeteringen zien in hun betrokkenheid en verkoopcijfers.

Deze kerstvideo van Allerhande werd speciaal ontwikkeld voor Pinterest:

4. Stel de juiste pins samen

Bij het maken van pins is het belangrijk om rekening te houden met verschillende fasen van de marketingfunnel. Zorg voor een mix van pins die potentiële klanten door elke fase leiden. Dit zorgt ervoor dat je gebruikers effectief kunt aanspreken en hen kunt ondersteunen in elke stap van hun beslissingsproces. 

Visueel aantrekkelijke Pinterest-posts van McDonald’s, gebaseerd op de bekende Big Mac:

 

  • Awareness: in deze fase is het belangrijk om met kwalitatieve afbeeldingen en video’s aandacht te trekken en inspiratie te bieden. Zorg voor korte en pakkende titels, aantrekkelijke fotografie en houd rekening met technische specificaties zoals de gewenste beeldverhouding. Zo is 2:3 een goede ratio voor mobiele Pinterestgebruikers, omdat deze verhouding meer ruimte in beslag neemt in de feed. Ook een spotlight-advertentie draagt bij aan meer zichtbaarheid, omdat dit maar liefst 50% van het mobiele scherm inneemt. Zorg er daarnaast voor dat de eerste seconden van een video de kijker direct weten te prikkelen. Zo kan een guilty cheese pull (shots met gesmolten kaas) in een receptvideo de kijker direct doen stoppen met scrollen.
  • Consideration: nadat een Pinterestgebruiker de content voor het eerst heeft gezien, is het tijd om meer diepgang te bieden. Gebruik storytelling met verhalende beschrijvingen om de pin te verrijken met context en details. Rich Pins zijn hierbij waardevol omdat ze extra informatie bevatten, zoals prijs, beschikbaarheid, receptdetails en artikelkoppen. Een carrousel of quiz ad kan ook helpen om gebruikers een breder scala aan relevante opties te tonen.
  • Action: moedig potentiële klanten aan om actie te ondernemen met een duidelijke call-to-action en USP’s. Een button of tekst in beeld kan hierbij ondersteunen, omdat gebruikers de beschrijving niet hoeven te lezen. Dit leidt indirect weer tot een hogere klikfrequentie.

Deze receptvideo van Allerhande begint met de populaire guilty cheese pull: 

 5. Analyseer en optimaliseer

Het bijhouden van statistieken is cruciaal om te begrijpen wat werkt op Pinterest. Gebruik de ingebouwde analytics-tools om inzicht te krijgen in bereik, betrokkenheid en conversies. Experimenteer met verschillende formats, tijdstippen en zoektermen en maak gebruik van Pinterest Trends om populaire onderwerpen te identificeren en een groter publiek te bereiken.  

Door deze vijf tips toe te passen, optimaliseer je je Pinterest-strategie en vergroot je de kans om gezien te worden door je doelgroep. Blijf experimenteren en aanpassen om het maximale uit dit platform te halen. Veel succes! 

Meer weten?

Benieuwd hoe je Pinterest toepast in jouw contentstrategie? De SEO-, socialmedia- en contentspecialisten bij Matter staan klaar om je te helpen. Maak vrijblijvend een afspraak en deel je uitdagingen met ons. We kunnen niet wachten om met contentmarketing het maximale uit jouw merk te halen.