ANWB en Matter tillen design van ledenmagazine Kampioen naar hoger niveau

[/et_pb_column]
Na een succesvolle pitch in december, neemt Matter het design van ANWB-ledenmagazine Kampioen over. Inmiddels zijn in deze samenwerking al bijna drie edities van de digitale Kampioen gemaakt en ligt ‘onze’ eerste print Kampioen bij de drukker. We vertellen je meer over de design quick wins en bewezen design principles waarop we onze aanpak baseerden.

Nieuw design  

Het designteam van Matter tilt de vormgeving van Kampioen naar een nóg hoger niveau. Marieken van den Braak, Head of Design bij Matter: “Dit doen we door gebruik te maken van data en design principles. Een betere balans tussen beeld en witruimte en de keuze voor een compact kleurenpalet zorgen ervoor dat het design van de Kampioen nog beter aansluit bij de behoeften van de klant.” Met andere woorden: het is niet alleen mooi om te zien, maar ook gebruiksvriendelijk en functioneel. 

Ons team maakte gebruik van de volgende design principles:  

  • Overzichtelijk design waarbij herkenbaarheid van het merk centraal staat
  • Contrastrijk of bewegend element hoog en links  
  • Korte, goed leesbare tekstkoppen 
  • Leid kijklijn door plaatsing van elementen en witruimte
  • Cluster gerelateerde content op basis van behoeften
  • Consistentie in kleur en typografie
  • Eenvoudige navigatie en meer context
  • Meer balans in witruimte en beeld  

Hoe laat je vernieuwing zien zonder als merk ineens een heel ander pad te bewandelen? Marieken: “We bestuderen de visuele identiteit, en maken gebruik van herkenbare designelementen, zoals typografie en beeldtaal. Ook proberen we aan de hand van bovenstaande design principles zoals het plaatsen van contrastrijk beeld of het plaatsen van bewegend beeld, de aandacht van de lezer langer vast te houden. De kijkrichting kun je ook goed sturen, zo maken we gebruik van heat map analysis om designelementen slim(mer) te plaatsen. Het designteam is momenteel druk bezig met het doorvoeren van bovenstaande ‘quick wins‘, maar er ligt wellicht een volledige restyling van de Kampioen in het verschiet.’’ 

Volop in actie  

De focus in de samenwerking tussen ANWB en Matter ligt allereerst op het design van het print magazine en de digitale Kampioen. Een samenwerking om trots op te zijn, want met een oplage van 3,9 miljoen exemplaren en een bereik van 4,4 miljoen mensen is Kampioen het grootste magazine van Nederland. Later volgt een verdere omnichannel-ontwikkeling van Kampioen. In dit artikel lees je meer over onze toekomstplannen. Op dit moment is het designteam van Matter al volop in actie met het vormgeven van de print en digitale Kampioen.  

Succesvolle pitch 

In december 2023 presenteerde Matter haar designvoorstellen aan ANWB. Daar ging een teamprestatie van krap twee weken aan vooraf. Mét resultaat: we ontwikkelden onder andere een crossmediaal fietsdossier en de insert Laten we gaan. De onderwerpen baseerden we op onderzoek naar trends, inzichten en behoeften binnen de verschillende doelgroepen van ANWB.  

Team vol experts 

Om de pitch te realiseren, werkten we met een sterk team van designexperts. Zij brengen een berg aan creativiteit en de juiste skills mee. Elk met zijn of haar eigen expertise. Marieken: “De een is een echte prompting queen met AI, de ander weet alles over UX. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is hun enthousiasme en creatieve drive. Onze designers weten als geen ander hoe ze de inzichten in de doelgroep kunnen vertalen naar een visueel sterk design. Dat is zo mooi aan dit project: het visueel vertalen van de klantwens, met design als hulpmiddel.” 

Marieken van den Braak, Head of Design, MPG./ Matter New York
Marieken.vandenbraak@mpg.today