Beeldtaal: de sleutel tot een sterke merkidentiteit

[/et_pb_column]
Beeldtaal is de kracht van visuele communicatie en onmisbaar in een marketingstrategie. In dit artikel ontdek je hoe het inzetten van beeldtaal jouw merk versterkt en deze onderscheidend presenteert.

Wat is beeldtaal?

Beeldtaal is een manier van visueel communiceren. Het inzetten van sprekende beelden geeft betekenis aan hetgeen wat de kijker ziet, maar het kan ook bepaalde emoties oproepen of een verhaal vertellen Het is in onze snelle en visueel gerichte wereld een belangrijk onderdeel geworden in de marketingstrategie. Veel sterke merken hebben daarom een duidelijke, authentieke beeldtaal om een blijvende indruk achter te laten en om verbinding te maken.

Visuele elementen trekken de aandacht

Waarom is beeldtaal noodzakelijk en waarom werkt het?

 • Beeld trekt de aandacht
  Consumenten reageren op slim en zorgvuldig gekozen visuele elementen. Het maakt hét verschil tussen opgemerkt worden of links blijven liggen. Een online advertentie met visueel sterke banners levert meer clicks op dan een stukje geschreven tekst zonder visuele ondersteuning. Videocontent, animaties, graphics en fotografie zorgen dat je wordt opgemerkt. Beeld speelt vooral een belangrijke rol in storytelling; het brengt het merkverhaal tot leven.
 • Beeldtaal kan emotioneel verbinden
  Het strategisch toepassen van sterke beeldtaal kan emotionele associaties oproepen bij de kijker. Dit kan bijdragen aan het neerzetten van een sterke merkidentiteit of simpelweg aan een sympathieke associatie. Wil je als merk positiviteit en kracht uitstralen? Dan kun je dat bereiken door beelden te creëren die hierbij passen. Een voorbeeld hiervan is de bekende #Free Hugs campagne. Beeld van mensen die elkaar omarmen, creëert een gevoel van warmte en verbinding bij de kijkers. Met andere woorden, hierdoor identificeer je je vanwege verlangen naar menselijk contact.
 • Beeldtaal verduidelijkt complexe informatie
  Beeldtaal is een handig middel om complexe informatie in één oogopslag te verduidelijken. Zonder beeld zou diezelfde informatie misschien moeilijker te begrijpen zijn. Een infographic met visuele elementen is ideaal om data snel weer te geven en inzichtelijk te maken. Mensen geven nu eenmaal de voorkeur aan sterk visueel vormgegeven infographics boven het doorlezen van lappen tekst. Bovendien ben je in een geheel eigen (huis)stijl met illustraties als merk heel herkenbaar.
 • Beeldtaal zorgt voor herkenbaarheid
  Beeldtaal maakt een merk direct herkenbaar, of deze nu voortkomt uit het kleurgebruik of een sterke beeldcompositie. Visuele elementen trekken de aandacht en zijn vaak de eerste dingen die mensen onthouden. Uit onderzoek is gebleken dat beeld tot wel 600.000 keer sneller wordt onthouden dan tekst. Het zorgt er dus echt voor dat een merk herkenbaar is bij het publiek en zich onderscheidt van de concurrentie. Een logo is hier een goed voorbeeld van, zoals de Nike campagne met het herkenbare ‘swoosh’ logo en de slogan ‘Just do it’. Of het Apple logo. Wie kent het nou niet?

Beeldtaal in verschillende media

De herkenbaarheid van beeldtaal komt terug in verschillende media. Heb je een goede beeldtaal, dan voer je deze door op diverse kanalen. Het effect van beeldtaal komt goed naar voren in onze cases voor Allerhande en NS.

Social media platforms zijn voor een groot deel visueel gedreven en hebben een enorm bereik. Het gaat hier om snelle media platforms waarin in een oogopslag je beeldtaal moet aanslaan. Een heldere, duidelijke beeldtaal helpt hierbij. wat is hier het specifieke effect van de beeldtaal? Laten we deze voorbeelden ook zien? Sociale media zijn snelle media waarin in een oogopslag je beeldtaal moet aanslaan. Een heldere, duidelijk beeldtaal helpt hierbij. We kunnen een afbeelding plaatsen van de coke campagne.

Onze experts helpen je graag

Wil je meer weten over de impact van beeldtaal? Of zoek je ondersteuning in het creëren van een beeldtaal voor jouw merk? De experts van Matter staan voor je klaar. Neem contact met:

Liane Lockhorn
Photo Director
+31 6 249 459 72
liane.lockhorn@mpg.today