Contentmarketing ROI: zó bereken je Return On Content

[/et_pb_column]
Nu adverteren online minder efficiënt is door de aangepaste privacyregels, is contentmarketing een noodzakelijke aanvulling of zelfs een mooi alternatief voor advertenties. Het budget dat je aan contentmarketing besteedt, kan veel opleveren! Bereken in 4 stappen de opbrengst van jouw investering in content.

Wat is Return On Investment eigenlijk?

Return on Investment, vaak afgekort als ROI, geeft aan hoeveel elke euro die je investeert – in dit geval in contentmarketing – oplevert.

Hoe bereken je of het loont om te investeren in content?

Onderstaande doe-het-zelf-methode leent zich vooral voor e-commercebedrijven en bedrijven die overwegend digitaal leads binnenhalen. Zijn jouw marketingdoelstellingen gericht op merkwaarden en brand equity, of adverteer je veel in verschillende media, dan is de berekening van jouw ROI complexer. Daar helpen de data-experts van Matter je graag bij.

Je genereert ook waarde zoals merkwaarde, verhoogde aandacht, buzz en werknemerstrots

Voorbeeld ROI- berekening van vier stappen

Stap 1: Bepaal de opbrengst van content in het laatste kwartaal

Werk jij bij een e-commercebedrijf met impulsproducten en/of -diensten? Tel dan simpelweg de omzet via contentclicks bij elkaar op en bepaal de opbrengst. Werk je bij een bedrijf dat focust op digitale leads? Bepaal dan eerst de waarde van een lead. Daarvoor moet je twee dingen weten: hoeveel van de leads die je via content kreeg leiden normaal gesproken tot een transactie? En hoeveel besteedt iemand gemiddeld in de hele periode dat hij of zij klant is? Stel dat deze gemiddelde lifetime value € 800 is. En 15% van de nieuwe leads leidt tot een aankoop. Dan is de waarde van een lead 15% x € 800 = € 120. De totale opbrengst van leads via content is dan het aantal leads x € 120.

Stap 2: Bepaal wat je gemiddeld per kwartaal uitgeeft aan contentproductie en -verspreiding.

Denk aan het produceren van artikelen, blogs, podcasts, video’s en whitepapers, het uitzoeken van beeldrechten, het uitsturen van een nieuwsbrief, het optimaliseren van je SEO. Reken ook de kosten van interne uren voor bijvoorbeeld het opstellen van een contentstrategie mee.

Hieronder vallen bijvoorbeeld de eventuele licenties voor software of hosting.

Stap 3: Tel vervolgens op wat je per kwartaal verder uitgeeft aan content.

Stap 4: Bereken vervolgens de ROI

ROI = opbrengst content (stap 1) – kosten content  (stap 2 + stap 3), gedeeld door kosten content  (stap 2 + stap 3).

Wat betekent een content-ROI van boven of onder de 1?

Een ROI boven het getal 1 geeft aan dat de content absoluut winstgevend is. Maar de waarde ligt vaak onder de 1, net als bij reguliere reclame (de gemiddelde ROI van advertising in Europa is 0,81 – nog zonder de kosten van de creatieve productie).

Bedenk: je kijkt bij deze berekening maar naar één kortetermijnaspect van de opbrengst. Je genereert met je content ook waarde die je hier niet in de berekening hebt meegenomen. Denk aan brand equity, verhoogde overweging, buzz of werknemerstrots.

Wat kost een ROI-analyse?

Wanneer je als bedrijf de uitgaven scherp hebt en de digitale klantreis goed doormeet dan is de bovengenoemde rekensom relatief eenvoudig zelf te maken. Matter helpt je graag met het meetplan, analyses, interpretatie en optimalisatiemogelijkheden.

Afhankelijk van de situatie, kan dit voor € 3.000 tot € 5.000. De kosten van Marketing Mix Modelling en in-depth Return on Content metingen verschillen per casus. Houd voor goed onderzoek met concrete conclusies en handvatten voor optimalisatie rekening met bedragen tussen de € 15.000 en € 25.000.

Onze experts helpen je graag

Ga vooral met ROI aan de slag! Alleen al het analyseren van veranderingen en trends in jouw ROI levert relevante inzichten op. De experts van Matter helpen en ondersteunen je graag.