Wat is een headless CMS?
Om te begrijpen wat een headless CMS is, is het handig om te snappen wat een CMS inhoudt zoals we dat nu kennen. We leggen uit hoe een traditioneel CMS in elkaar steekt en wat de verschillen zijn met de headless CMS-variant.
Traditioneel CMS
Je hebt vast wel eens van een CMS gehoord. Misschien gebruik je er zelfs wel een. Of meerdere. CMS staat voor Content Management Systeem en is kort gezegd een opslag- en beheerlocatie voor tekst en beeld die op een website worden gepubliceerd. In de praktijk wordt zo’n CMS ook wel ‘de achterkant’ van een website genoemd. Hier vul je een soort van formulier met invoervelden in met tekst, beeld, video of andere elementen, die je weer terugziet aan ‘de voorkant’, ofwel de front-end van de website. Bij een traditioneel CMS zijn deze voor- en achterkant onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bekende CMS-merken en spelers zijn WordPress, Drupal, Joomla, Typo 3 en Umbraco. Deze worden met name gebruikt voor content. Voor e-commerce worden CMS’en zoals Woocommerce, Shopify en Magento vaak ingezet. Met meer dan 400 CMS-merken is er voor ieder wat wils.
Hoe verschilt een headless CMS van een traditioneel CMS?
Het grootste verschil? Bij een headless CMS is ‘de achterkant’ van de website, daar waar je de content toevoegt, losgekoppeld van ‘de voorkant’ (front-end) van de website. De focus ligt hier veel meer op contentcreatie en -beheer. Het is de plek waar je content invoert, creëert en publiceert. Dat publiceren doe je bij een headless CMS niet alleen naar de website zelf. Een headless CMS maakt het mogelijk om omnichannel te werken. De content die je invoert, kun je op maat maken in het CMS en publiceren op verschillende kanalen. Bijvoorbeeld op een website, de bijbehorende app en socialmediakanalen zoals LinkedIn en Instagram.
Iedereen zijn eigen online ervaring
Het headless CMS, ofwel de back-end, kan vervolgens gekoppeld worden met diverse systemen die een unieke, optimale user experience kunnen bieden aan de ‘front-end’. Dit wordt ook wel een DXP genoemd, een Digital eXperience Platform. Hierbij krijgt elke bezoeker een eigen, unieke, weergave te zien op basis van bijvoorbeeld het gedrag van de bezoeker op de website, de geo-locatie van de bezoeker en andere databronnen zoals welke aankopen een bezoeker in het verleden heeft gedaan of welke artikel- of productpagina’s hij bezocht heeft op de website of app.
Headless CMS in het kort
In een headless CMS kun je net als in een traditioneel CMS content invoeren en beheren in de back-end, maar in de headless versie zit je niet vast aan alleen de front-end van een website. Die is vervangen door koppelingen en API’s, zodat je jouw content op meerdere kanalen kunt publiceren vanuit hetzelfde CMS. Het CMS focust dus niet meer alleen op een website, maar het CMS kan ook naar andere kanalen publiceren. Die content moet je natuurlijk wel per kanaal optimaliseren. Dit gaat deels geautomatiseerd omdat de content in het headless CMS gestructureerde content is. De content is dan al voorzien van de juiste HTML-structuur die geschikt is voor publiceren naar online én offline kanalen. Perfect voor een omnichannel-aanpak, dus.