Headless CMS: uitgelegd in 5 minuten

[/et_pb_column]
Een headless aanpak wordt steeds populairder. Waarom? Kom in 5 minuten te weten wat een headless CMS is en wat de voordelen van zo’n CMS zijn.

Wat is een headless CMS?

Om te begrijpen wat een headless CMS is, is het handig om te snappen wat een CMS inhoudt zoals we dat nu kennen. We leggen uit hoe een traditioneel CMS in elkaar steekt en wat de verschillen zijn met de headless CMS-variant.

Traditioneel CMS

Je hebt vast wel eens van een CMS gehoord. Misschien gebruik je er zelfs wel een. Of meerdere. CMS staat voor Content Management Systeem en is kort gezegd een opslag- en beheerlocatie voor tekst en beeld die op een website worden gepubliceerd. In de praktijk wordt zo’n CMS ook wel ‘de achterkant’ van een website genoemd. Hier vul je een soort van formulier met invoervelden in met tekst, beeld, video of andere elementen, die je weer terugziet aan ‘de voorkant’, ofwel de front-end van de website. Bij een traditioneel CMS zijn deze voor- en achterkant onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bekende CMS-merken en spelers zijn WordPress, Drupal, Joomla, Typo 3 en Umbraco. Deze worden met name gebruikt voor content. Voor e-commerce worden CMS’en zoals Woocommerce, Shopify en Magento vaak ingezet. Met meer dan 400 CMS-merken is er voor ieder wat wils.

Hoe verschilt een headless CMS van een traditioneel CMS?

Het grootste verschil? Bij een headless CMS is ‘de achterkant’ van de website, daar waar je de content toevoegt, losgekoppeld van ‘de voorkant’ (front-end) van de website. De focus ligt hier veel meer op contentcreatie en -beheer. Het is de plek waar je content invoert, creëert en publiceert. Dat publiceren doe je bij een headless CMS niet alleen naar de website zelf. Een headless CMS maakt het mogelijk om omnichannel te werken. De content die je invoert, kun je op maat maken in het CMS en publiceren op verschillende kanalen. Bijvoorbeeld op een website, de bijbehorende app en socialmediakanalen zoals LinkedIn en Instagram.

Iedereen zijn eigen online ervaring

Het headless CMS, ofwel de back-end, kan vervolgens gekoppeld worden met diverse systemen die een unieke, optimale user experience kunnen bieden aan de ‘front-end’. Dit wordt ook wel een DXP genoemd, een Digital eXperience Platform. Hierbij krijgt elke bezoeker een eigen, unieke, weergave te zien op basis van bijvoorbeeld het gedrag van de bezoeker op de website, de geo-locatie van de bezoeker en andere databronnen zoals welke aankopen een bezoeker in het verleden heeft gedaan of welke artikel- of productpagina’s hij bezocht heeft op de website of app.

Headless CMS in het kort

In een headless CMS kun je net als in een traditioneel CMS content invoeren en beheren in de back-end, maar in de headless versie zit je niet vast aan alleen de front-end van een website. Die is vervangen door koppelingen en API’s, zodat je jouw content op meerdere kanalen kunt publiceren vanuit hetzelfde CMS. Het CMS focust dus niet meer alleen op een website, maar het CMS kan ook naar andere kanalen publiceren. Die content moet je natuurlijk wel per kanaal optimaliseren. Dit gaat deels geautomatiseerd omdat de content in het headless CMS gestructureerde content is. De content is dan al voorzien van de juiste HTML-structuur die geschikt is voor publiceren naar online én offline kanalen. Perfect voor een omnichannel-aanpak, dus.

Niet alleen de content creator heeft baat bij een headless CMS

Wat zijn de voordelen van een headless CMS?

Je hebt als publisher en content creator op verschillende vlakken baat bij een headless CMS. Een paar van de voordelen:

  • Je kunt efficiënt content creëren (in je eentje, maar ook samen), feedback geven op content van je teamgenoten en content redigeren.
  • Alle content assets over hetzelfde onderwerp kun je overzichtelijk terugvinden binnen het systeem, zowel in een grid als in een contentkalender. Alle assets kun je voorzien van een categorie en tags zoals campagnes, contentpijlers en andere kenmerken. Hierdoor is zoeken, filteren en inplannen eenvoudig.
  • Het hergebruiken van content is makkelijk. Geef je oude content een opfrisbeurt in het CMS. Verander bijvoorbeeld de insteek of het kanaal en plaats het opnieuw.
  • Een headless CMS voegt direct de juiste HTML-tagging (structured content) toe aan jouw content assets. Je hoeft dus niet handmatig aan te geven wat de h1-kop is en welk deel van de tekst een paragraph is.

Niet alleen de content creator heeft baat bij zo’n headless CMS. Ook voor developers zijn er voordelen én je website functioneert technisch beter. Zo is de laadsnelheid van pagina’s sneller en developers kunnen zowel werken aan de front-end als de back-end, zonder dat ze elkaar beperken.

Welke tools of systemen kun je gebruiken?

Het fijne aan een headless CMS is dat je het helemaal op maat kunt maken op basis van jouw wensen. Wil je 1 of meer websites koppelen? Ga je posten op social media? Is er een app? Afhankelijk van jouw situatie kun je voor een bepaalde tooling of systeem kiezen. Al deze systemen kun je koppelen aan API’s (Application Programming Interface) die jouw content doorvertalen naar het gewenste platform. Oók naar offline kanalen.

Grofweg kun je kiezen voor een van de volgende opties:

Nog een voordeel van een headless CMS? Wil je om welke reden dan ook overstappen op een andere tooling of systeem? Daarin ben je heel flexibel. Overstappen blijft zoals altijd een werkje, maar het gaat wel makkelijker dan bij een traditioneel CMS.

Onze experts helpen je graag op weg

Hadden we al gezegd dat een headless CMS hét CMS van het moment is? Daar zijn we in ieder geval heilig van overtuigd. We kunnen ons tegelijkertijd heel goed voorstellen dat het overstappen op een headless CMS je hetzelfde gevoel geeft als acuut niezen met een kop hete koffie in je hand (nogal lastig!) staat te popelen om met je aan de slag te gaan.

Maar we zijn er ook om je te vertellen dat niets onmogelijk is. Ons team met experts staan te trappelen om ermee aan de slag te gaan.