Hoe sociale media de zoekmonopolie van Google uitdagen (en hoe jij hierop inspeelt)

[/et_pb_column]
Wat de NS is voor het Nederlandse spoorwegennet, is Google voor de mondiale zoekbehoeften op het internet. Al meer dan 25 jaar staat het Amerikaanse bedrijf aan de basis van nagenoeg ieders speurtocht naar informatie op het wereldwijde web. Anno 2024 lijkt zoekmachine Google voor het eerst een geduchte concurrent te krijgen: social media. Steeds meer mensen starten hun zoektocht namelijk op YouTube, Instagram of TikTok. Wat betekent deze verschuiving richting social search voor jouw SEO- en socialmediastrategie?

Social media steeds vaker gebruikt als zoekmachines

Nederlanders zitten veel op social media. Volgens onderzoek van NewCom Research maken 14,3 miljoen landgenoten gebruik van minstens één socialmediaplatform. Gemiddeld doen zij dat bijna twee uur per dag. WhatsApp is het meest gebruikte platform door Nederlanders, gevolgd door Facebook, YouTube en Instagram.

Deze sociale platforms werden nog niet zo lang geleden voornamelijk gebruikt om berichten te delen of om grappige filmpjes te bekijken, maar dienen tegenwoordig steeds vaker als belangrijkste informatiebron bij zoekvragen van gebruikers. Mensen die bijvoorbeeld een makkelijk recept zoeken, tips nodig hebben om een schilderij op te hangen of willen weten hoe je de vlinderstruik snoeit, vinden die informatie op TikTok, Instagram, Pinterest of YouTube. Gebruikers laten traditionele zoekmachines als Google steeds vaker links liggen. Hoe anders was dat zo’n tien jaar geleden, toen ruim 96% van de zoekopdrachten in Google begon.

Lees ook: De 5 essentiële lessen over socialmediagebruik in Nederland

Vooral Generatie Z gebruikt social media als zoekmachine

Met name jonge generaties gebruiken social media steeds vaker als zoekmachine. Zo grijpen mensen uit Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2010) vaak naar hun Instagram-, TikTok- of YouTube-account in de jacht naar antwoorden op hun zoekvragen. Een groot deel van deze groep verkiest sociale media zelfs boven Google als zoekmachine. De percentages hiervan schommelen tussen de 35 en 50 procent, afhankelijk van het onderzoek dat je leest. De overkoepelende trend is echter kraakhelder zichtbaar: Googles monopoliepositie op search brokkelt steeds verder af, vooral onder jongeren.

Naar wat voor soort informatie zoeken mensen op social media?

Afbeeldingen en video’s zeggen vaak meer dan duizend woorden en precies dat is de reden waarom mensen steeds vaker informatie zoeken op platforms als YouTube, Instagram en TikTok. Adobe Express deed onderzoek naar de kracht van laatstgenoemde social media als zoekmachine en vond dat 41% van de Amerikaanse consumenten TikTok gebruikt om informatie te vinden. Ook hier ligt dat percentage een stuk hoger bij Generatie Z (64%). Uit het onderzoek blijkt dat de TikTok-zoekfunctie vooral gebruikt wordt tijdens de zoektocht naar de volgende informatie:

  • Nieuwe recepten (36% van de consumenten zoekt hiernaar)
  • Nieuwe muziek (35%)
  • Doe-het-zelf-tips (34%)
  • Fashion-advies (30%)
  • Workout-routines (29%)

Waarom verkiezen mensen socialmediaplatforms boven Google?

Het fijne van content op socialmediakanalen als TikTok en Instagram is dat het korte videoformat heel krachtig, snel en gericht antwoord geeft op een zoekvraag. Althans, dat is voor 44% van de consumenten die meededen aan het onderzoek van Adobe een belangrijke reden om TikTok te verkiezen boven Google. Ook het verhalende aspect van de video’s (34%) en de meer gepersonaliseerde content van socialmedia-platforms (31%) zijn voor mensen een belangrijke afweging om te zoeken op TikTok of Instagram in plaats van traditionele zoekmachines.

Wat betekenen deze inzichten voor jouw contentstrategie?

Social search wordt een steeds belangrijker onderdeel van je socialmediastrategie. Als marketeer moet je je steeds vaker afvragen of de content-ideeën die je haalt uit een SEO-zoekwoordenonderzoek (ook) geschikt zijn voor je socialmediakanalen. Hoewel elk platform net even andere algoritmes heeft waar je rekening mee moet houden, begint iedere socialsearchoptimalisatie met een gedegen zoekwoordenonderzoek. Deze brengt de meest relevante zoekvragen in kaart en zijn belangrijk om je content vindbaar te maken op TikTok, YouTube of Instagram. Deze zoektermen laat je terugkomen in belangrijke elementen van je social-content. Denk aan hashtags, videotitel, captions, geluiden én on-screen tekst.

Voor de beste organische vindbaarheid van je content gaan SEO- en socialmediastrategie hand in hand. Een geoptimaliseerd SEO-artikel wordt alleen nog maar beter als je een sterke YouTube-video toevoegt, die vervolgens weer kan dienen als basis voor een slimme TikTok of Instagram-post. Dit werkt ook andersom: een succesvolle TikTok of Instagram-post kan nieuwe inzichten geven op zoekvolumes of -trends, wat weer bruikbare input is voor een SEO-artikel.

Lees ook: Socialmediastrategie voor merken: simpel, als je het simpel durft te houden

Hoe gebruiken we bij Matter deze inzichten voor onze klanten?

Onze socialexperts bij Matter spelen dagelijks in op de trend van social search. Zo creëren we voor onze klant Allerhande content voor TikTok, Instagram, YouTube en Pinterest. Een groot deel van de content die we maken is gebaseerd op trends en kansen die we spotten op basis van zoekwoordanalyses. Met name de zoekbehoefte naar nieuwe recepten sluit naadloos aan op de core business van Allerhande. De eerste resultaten van deze aanpak zijn dan ook zeer veelbelovend en smaken naar meer!

@allerhande Dé zomerhack waar je niet omheen kunt: shaved ice! 🌞🍧 Wij gebruikten nectarines (deze week in de Bonus bij AH 🤑) met pistache en honing als finishing touch. Met welk fruit zou dit nog meer lekker zijn? 🍉🍓 🥭 Laat het ons weten ⬇️😋 #Allerhande #fruit #shavedice #nectarines #recept ♬ Lil Boo Thang – Paul Russell

@allerhande Comfort in een kommetje: deze egg drop soup met gyoza! 🍲🥟 Deze snelle soep staat al in 20 min. op tafel dus perfect voor doordeweeks. #Allerhande #recept #eggdropsoup #soep #tiktokfood ♬ Acoustic guitar chill (no wave sound)(1254171) – KBYS

 

 

 

Meer weten?

Benieuwd hoe social search een boost geeft aan jouw organische resultaten? Bij Matter werken SEO-, data-, en socialmedia-specialisten die heel graag met je meedenken. Maak vrijblijvend een afspraak en deel je uitdagingen met ons.