Short-form video inzetten voor jouw merk: zo doe je dat

[/et_pb_column]
Open TikTok of Instagram Reels en je ziet een eindeloze stroom aan filmpjes. Het liefst kort, snel en verticaal gefilmd. De bite-sized content sluit perfect aan bij de huidige korte aandachtsspanne van kijkers. Waarom is short-form video zo populair? En hoe zet je het in voor jouw merk?

Socialmediaplatforms TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts staan er vol mee: short-form video’s. Deze filmpjes beantwoorden levensvragen, geven een kijkje in iemands leven of leggen uit hoe je met drie ingrediënten een simpele pasta maakt. Alles wat je ooit wilde weten en niet wist dat je wilde weten (en meer). De bite-sized content wordt snel gemonteerd en duurt nog geen minuut. Sterker nog, de gemiddelde short-form video duurt tussen de 15 en 30 seconden. Andere kenmerken: ze worden verticaal gefilmd en in veel gevallen ondersteund door hits of andere populaire audio.

Lees ook: De 5 essentiële lessen over socialmediagebruik in Nederland

Short-form video in trek bij bedrijf én consument

Merken zetten short-form video steeds vaker in om hun publiek te bereiken, blijkt uit recent onderzoek van videoproductiebedrijf Wyzowl. En met succes. Volgens 90% van de videomarketeers heeft videocontent de merkbekendheid van hun bedrijf vergroot. Daarnaast zien zij een beduidende stijging van hun websiteverkeer. Dat succes is wederzijds. 44% van de socialmediagebruikers kijkt het liefst naar een korte video om meer te leren over een product of dienst. Als het aan 89% van de gebruikers ligt, zien zij in 2024 méér videocontent van bedrijven op hun scherm.

De populariteit van short-form video

Waarom kijkers zo smullen van de korte, vlot gemonteerde beelden? Aila de Haas, Creative Producer bij Matter, kan dat wel verklaren. “Short-form videocontent is een enorme hit vanwege de huidige snelle consumptie en korte aandachtsspanne van kijkers,” vertelt ze. “Deze vorm van korte en snappy video’s zorgt voor een hogere mate van betrokkenheid bij de consument.” Niet gek dat steeds meer bedrijven op die trein springen. “Voor merken opent short-formcontent een wereld aan mogelijkheden om hun naamsbekendheid te vergroten, het publiek te boeien, authentieke verhalen te vertellen en gebruikersinteractie te stimuleren.”

Dat betekent trouwens niet dat we long-form video helemaal links laten liggen. Integendeel: TikTok geeft meer ruimte voor lange videocontent. Sinds 2022 mag een geüploade video op dit platform tot 10 minuten duren. Deze contentvorm leent zich goed voor verdieping en storytelling, zeker over nicheonderwerpen. Wees je ook (of juist) bij long-form video bewust van de korte aandachtsspanne van gebruikers. Trek kijkers meteen je verhaal in en houd hun aandacht vast.

Lees ook: 8 tips om social search toe te passen in jouw socialmediastrategie

Social media als zoekmachine

In veel gevallen bepaalt een algoritme welke video’s je voorgeschoteld krijgt op social media. Toch dienen de platforms steeds vaker als vraagbaak, schreven we eerder in dit artikel. Vooral Gen Z-gebruikers zetten social media in als zoekmachine. 51% van hen verkiest de zoekfunctie van TikTok zelfs boven Google. De populairste zoekopdrachten? Nieuwe recepten (36%), gevolgd door nieuwe muziek (35%) en doe-het-zelftips (34%). Short-form video is bij uitstek geschikt voor het beantwoorden van zulke vragen. Veel mensen zien simpelweg liever een video over het beginnen van een moestuin dan dat ze erover lezen. Anno 2024 moet je content dus niet alleen gevonden worden op Google, maar ook op social media. Met andere woorden: dit is hét moment om in te zetten op short-form video.

Hoe zet je short-form video in voor jouw bedrijf?

Het creëren van short-form videocontent begint met ideeën. Matter brengt relevante onderwerpen in kaart door middel van data en trends. Zo sluit de content perfect aan op de behoefte en zoekopdracht van jouw publiek. Daarna volgt het schrijven van een kort script. Met al die voorbereiding op zak, is het tijd om te filmen. We schieten in bulk; 8 tot 12 korte video’s achter elkaar. Daarna worden alle beelden gemonteerd en klaargezet voor publicatie.

Van kookvideo tot interview

Er zijn ontelbaar veel manieren om short-form video in te zetten voor je bedrijf. Van short stories en how-to’s tot behind-the-scenesbeelden en kookvideo’s. Matter ontwikkelt videocontent voor uiteenlopende klanten. Benieuwd naar de mogelijkheden? We zetten een aantal inspirerende voorbeelden op een rij:

  • Receptvideo – Allerhande

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door allerhande (@allerhande)

  • Kookvideo – Allerhande

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door allerhande (@allerhande)

  • Interview – Schoonenberg

  • Straatinterview – Rabobank

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rabobank (@rabobank)

Meer weten?

Benieuwd hoe je short-form video toepast in jouw contentstrategie? De SEO-, socialmedia- en contentspecialisten bij Matter staan klaar om je te helpen. Maak vrijblijvend een afspraak, deel je uitdagingen en maak kennis met onze slimme aanpak van de creatie en productie van short-form video.