Socialmediastrategie voor merken: simpel, als je het simpel durft te houden

[/et_pb_column]
Sinds 2005 (ūüĎč hallo, MSN!) help ik merken met hun strategie en content op social media. Deze reis heeft me langs talloze trends, platforms en strategie√ęn geleid. Door de jaren heen is er een constante gebleven: de vermeende complexiteit van social media voor merken. Maar is het echt zo complex? Of is er een eenvoudige, haalbare basis die juist leidt tot succes?

Verandert er echt zoveel?

Het landschap van social media lijkt misschien constant te veranderen, met nieuwe platforms en trends die snel opkomen en net zo snel weer verdwijnen. Als je op iedere nieuwe hype springt, dan kan het overweldigend voelen. Maar wanneer je het van een afstand bekijkt, zie je dat het lang niet zo snel gaat. De kern van succes op social media kan worden teruggebracht tot drie fundamentele elementen: platform, vorm en context.

1. Platform: een overzichtelijk speelveld

De komst van TikTok in 2016 heeft het landschap opgeschud, maar sindsdien is het landschap van platforms redelijk overzichtelijk en onveranderd. Natuurlijk verschuift (net als bij traditionele media) de aandacht over verschillende platforms, maar het zou niet al te ingewikkeld moeten zijn om keuzes te maken op welke platforms je je richt. En bedenk: less is more. Doe een of twee social platforms heel goed, in plaats van vijf platforms matig.

2. Vorm: short-form vertical

Al van de start heeft TikTok √©√©n contentvorm centraal gesteld: short-form vertical video’s. Deze vorm sluit perfect aan bij het snel veranderende consumptiegedrag en de voorkeuren van gebruikers. Dat heeft TikTok geen windeieren gelegd: in no-time zijn er meer dan 1 miljard gebruikers aan de app gebonden. Het is niet gek dat alle concurrerende social platforms inmiddels ook short-form vertical video als centrale contentvorm gebruiken. Door je contentstrategie hierop af te stemmen, maximaliseer je de impact en de betrokkenheid van je gebruikers.

3. Context: Het unieke karakter van elk platform

Het meest fascinerende aspect van social media is de context. Elk platform heeft zijn eigen cultuur, dynamiek en ongeschreven regels. Het begrijpen van deze context en hoe jouw merk hierin past – of juist niet – is essentieel. Dat gaat verder dan alleen weten wat trending is. Het gaat om een diepgaand begrip van hoe je authentiek kunt communiceren binnen de unieke omgeving van elk platform.

Door jezelf de volgende vragen te stellen, kun je de juiste strategische keuzes maken:

  • In welke context past mijn merk wel of niet?
  • Hoe kan ik waarde toevoegen aan de gemeenschap binnen deze context?
  • Op welke manieren kan ik voor mijn doelgroep relevant zijn?

Social media voor merken hoeft niet complex te zijn. Door je te concentreren op deze drie elementen en bewuste keuzes te maken, kun je een krachtige en effectieve social aanwezigheid opbouwen. Het vereist consistentie, bereidheid om te leren en aan te passen, en vooral, een duidelijke focus op wat echt belangrijk is.

Durf jij het aan om de ruis te negeren en te winnen op social media?

David Barens, Chief Growth Officer bij Matter

Meer weten?

Maak vrijblijvend een afspraak en deel je uitdagingen met ons. We kunnen niet wachten om met content marketing het maximale uit jouw merk te halen.