Succes met contentmarketing is een keuze

[/et_pb_column]
Hoe contentmarketing met een headless aanpak veel slimmer, beter en effectiever kan.

Ieder merk, bedrijf of organisatie is anno 2023 een contentbedrijf. Contentmarketing is de manier om verschillende doelgroepen te bereiken, te betrekken, te inspireren en te activeren. Met content kun je mensen veel langer, duurzamer en aandachtiger aan je binden dan met push advertising, maar toch worden er vaak vragen gesteld. Wat levert het nu echt op? En hoe houd je het beheersbaar met al die verschillende kanalen? Een headless aanpak kan het verschil maken. 

Kiezen voor succes
Contentmarketing kan heel veel doen voor meetbare doelstellingen op merk, verkoop, loyaliteit en gedrag. 81%* van de B2C marketeers geeft dan ook aan succes te behalen met contentmarketing. Tegelijkertijd heeft de meerderheid ook moeite om aansprekende content te ontwikkelen en het goed meetbaar te maken over alle kanalen heen.

Je kunt geweldige verhalen vertellen en content maken, maar als het onvoldoende beklijft of door een veel te kleine groep gezien wordt schiet je er niet veel mee op. De keuze voor succes begint bij de keuze voor een goede strategie in combinatie met een strak operationeel plan en regie op contentmarketing.  

De 3 V’s van contentmarketingsucces staan centraal

Wanneer verhaal, plaats en tijd samenkomen
Contentmarketing kan complex zijn, omdat je te maken hebt met verschillende interne stakeholders, met het ontwikkelen van ideëen, het maken van content, het publiceren op talloze owned en paid kanalen. En dan graag ook nog vanuit een consistent merkverhaal en merkbeeld. Het samenspel tussen een goede strategie en een strak operationeel plan is daarom essentieel. Het gaat niet alleen om het vertellen van het juiste verhaal, maar om dit te doen op het juiste moment en op de juiste plaats. De strategie legt de basis, maar de uitvoering maakt het verschil. 

In strategie kom je tot de inhoudelijke contentkeuzes en maak je de koppeling vanuit deze verhalen naar de klantreis van jouw doelgroep. Zodat verhaal, plaats en tijd samenkomen. De boodschap die informeert als je die specifieke informatie zoekt, die  inspireert als je er de mentale ruimte voor hebt, je activeert als je bereid bent tot actie over te gaan en je betrokken kan houden als loyale, terugkerende klant.

Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn met een headless aanpak
Dit klinkt mooi, maar het klinkt ook complex en kostbaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact en de meetbaarheid. Het goede nieuws is dat wanneer je je content activiteiten net iets anders organiseert en technologie voor je laat werken, je enorme slagen kunt maken in de beheersbaarheid, betaalbaarheid en effectiviteit van content marketing. 
Dat noemen wij een headless aanpak van contentmarketing. Waarbij de 3 V’s van contentmarketingsucces centraal staan: Verbeteren, Versimpelen en Versnellen. 

Verbeteren
Contentmarketing wordt beter als de kwaliteit van de content beter wordt en het meetbare effect zichtbaar wordt. Dat kun je voor elkaar krijgen door een contentstrategie te ontwikkelen die de klantreis echt doorgrondt en waarin je vanuit data bepaalt welke barrières je wilt overkomen, welke pijnpunten je kunt ontkrachten en welke motivaties je kunt aanwakkeren. In de strategie koppelen we dit aan kanalen en aan een meetplan dat ‘back to back’ KPI’s definieert die afgeleid zijn van de overkoepelende marketingdoelstellingen. Met deze focus zul je direct je contentmarketing verbeteren.  

Versimpelen
Het operationele plan is gericht op het versimpelen van het proces van crossmediale content creatie, distributie en meetbaarheid. Vanuit een klein team met een duidelijke rolverdeling, kun je met behulp van een headless content platform het proces enorm versimpelen. Een headless content platform is een platform dat het creëren, beheren en publiceren van content eenvoudig maakt door het centraal op te slaan. Aan een headless content platform koppel je al je kanalen en van hieruit beheer je alle content assets. Het vereenvoudigt de uitvoering van de jouw multi-platform content strategie. Het mooie is, dat in het headless platform alle kanalen samenkomen en je direct vanuit hier al een geïntegreerd dashboard hebt met de performance van je content. 

Versnellen
Bovenstaande stelt je in staat om vanuit één verhaal te werken, en om dit direct via het headless content platform slim en efficiënt door te vertalen naar consistente content assets (middelen) voor alle kanalen en hier direct op te publiceren. Hier komt ook de hulp (assistentie) van AI om de hoek kijken, die je in staat stelt om die doorvertaling vanuit dat ene verhaal met enorme versnelling efficient te creëren, te distribueren en te optimaliseren.  

Met verschillende klanten zien we dat deze aanpak leidt tot gerichte groei op de belangrijkste KPI’s, terwijl het proces en de kosten strak onder controle blijven. In sommige gevallen zelfs tegen lagere kosten.
Deze aanpak zorgt tevens voor centralisatie van governance, processen en daarmee efficientie binnen jouw organisatie. De waarde van contentmarketing kan enorm zijn, mits het op een juiste manier wordt uitgevoerd.  

Meer weten?

Maak vrijblijvend een afspraak en deel je uitdagingen met ons. We kunnen niet wachten om met content marketing het maximale uit jouw merk te halen.