De kracht van storytelling: Hoe verhalen jouw merk versterken

[/et_pb_column]
Storytelling is een krachtig middel om mensen te bereiken, inspireren en te motiveren. Maar wat maakt een verhaal nu écht goed?

Wat is storytelling?

Storytelling is dé manier om verhalen te vertellen. Het zo aantrekkelijk mogelijk framen van een boodschap in welke contentvorm dan ook. Deze verhalen gebruiken we voor het vergroten van de aandacht, het maken en het verdiepen van connectie en creëren van vertrouwen. Hoe maak je een verhaal dat de nieuwsgierig van je publiek direct trekt?

Mensen zijn dol op verhalen!

Het geheim van een goed verhaal

Journalist Christopher Booker werkte 34 jaar aan een boek waarin hij tot de conclusie kwam dat er eigenlijk maar 7 verschillende soorten verhalen zijn. Dat is gek want over alleen al over storytelling zelf hebben we er al heel veel meer gehoord!

Er is natuurlijk de klassieker: De Star Wars formule waarbij de held een oproep krijgt om zijn vertrouwde omgeving te verlaten vervolgens gaat hij, ondanks zijn initiële weerstand, het avontuur aan. Een mentor helpt hem onderweg om de onvermijdelijke crisis te overwinnen en we eindigen met een triomfantelijke terugkeer.

En de moderne Netflix variant: moeilijk communicerende agente gaat terug naar de plek waar ze is opgegroeid en redt de hele wereld maar maakt daarbij tegelijk haar eigen situatie erger (The bridge, Karpi, Homeland, Marcella, The Fall…).

Of het nu door Star Wars filmproducent George Lucas is bedacht of gegenereerd is door Artificial Intelligence Netflix algoritmes. Mensen zijn dol op verhalen! Niet zo gek dat merken verhalen gebruiken om mensen te informeren, inspireren en motiveren.

Wat maakt een verhaal een ijzersterk verhaal? Onze 3 tips 

Wat voor soort verhaal het ook is, het gaat dus uiteindelijk om de aandacht vergroten en verbinding te maken.

1. Aandacht
Het is van belang direct nieuwsgierigheid te wekken. Bijvoorbeeld door een situatie te creëren die in eerste instantie tegenstijdig of vreemd lijkt. Niet ‘Hond bijt man’ maar ‘Man bijt hond’.

2. Connectie
Maak het super relevant. Kies niet de meest voor de hand liggende inzichten maar juist die net onder de oppervlakte liggen. Kleine geheimen die onderliggend gedrag, motivaties, pijnpunten en emoties verklaren. Daar waar het een beetje schuurt van eerlijkheid. Verwerk dit in het verhaal, het versterkt en zorgt voor herkenning. Alleen dan voelt de doelgroep: “Dit merk/Deze organisatie begrijpt mij”.

3. Onthouden en vertrouwen
Een van de krachten van verhalen is dat ze veel makkelijker te onthouden zijn dan droge informatie. Daarnaast bewegen goede verhalen het perspectief van de doelgroep weg van commerciële intenties en meer richting een algemene en persoonlijke purpose. Dit draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen.

Storytelling in plaats van storyyelling

Het is belangrijk om storytelling op de juiste manier in te zetten. Verhalen moeten niet alleen verteld worden, maar ook op de juiste manier worden geframed. Door je boodschap anders te framen en deze te koppelen aan een hoger doel, ontstaat er meer motivatie en betrokkenheid. Het is daarom essentieel om storytelling niet te verwarren met storyyelling. Het verschil tussen de twee is dat storyyelling zich focust op het zenden van de boodschap, terwijl storytelling gericht is op het creëren van een betekenisvolle connectie en vertrouwen.

Vertel het verder

Kortom bij Matter zijn we ervan overtuigd dat storytelling succesvol is om mensen te bereiken, te inspireren en te motiveren. Creëer het verhaal voor jouw merk of organisatie en laat ons creatieve team je helpen.

Wil je meer weten? Neem dan contact op via het onderstaande formulier.