Van likes tot leads: het effect van een goede social media strategie

[/et_pb_column]
Social media kanalen zijn niet meer weg te denken uit ons persoonlijke én zakelijke leven. Ben je niet vindbaar op ‘de socials’, dan loop je een flink publiek mis. Maar hoe onderbouw je je keuzes en inspanningen voor specifieke kanalen? Dat doe je met een social media strategie.

Uit welke onderdelen bestaat een social media strategie?

In een social media strategie komen de organische (onbetaalde) en betaalde inzet samen tot een op maat gemaakte aanpak. Zo kun jij jouw doelgroep op ieder gewenst moment van de dag bereiken met de juiste content op de juiste social kanalen. Met betaalde social campagnes kun je specifieke KPI’s, zoals bereikcijfers of minimale kosten per klik, aanhouden. Je kunt ook je social media kanalen organisch inrichten, zodat de juiste beeldvorming, informatie en tone-of-voice beschikbaar zijn voor de doelgroep én dit in lijn is met wat je wilt uitstralen.

Een succesvolle social media strategie omvat natuurlijk meer dan alleen het inrichten van je ‘socials’. Het vereist een grondig doelgroeponderzoek om te begrijpen waar de doelgroep zich bevindt en welke informatiebehoefte deze heeft. Met deze kennis kun je een passende strategie ontwikkelen of de bestaande strategie optimaliseren, zodat het merk en de doelgroep elkaar begrijpen en zich met elkaar identificeren.

Een social media strategie werkt als een raamwerk waarin je een specifieke doelgroep een verhaal vertelt

Bepaal je doel met social media marketing

Onze strateeg Berber van der Sloot ziet een social media strategie als een raamwerk waarin wordt beschreven hoe een merk haar doelen behaalt door op een waardevolle manier aanwezig te zijn onder de doelgroep. Waar gaat zij op aan, waar ligt informatiebehoefte en op welke manier kan het merk in kwestie dit beantwoorden? De doelgroep is daarmee het startpunt van de strategie en ook de bepalende factor in welke social kanalen het meest geschikt zijn.

Naast een uiteenzetting van de doelgroep en de kanalen omvat een social media strategie de KPI’s, de communicatieboodschap en het strategisch doel. Dit doel kan variëren van het vergroten van het volgersaantal tot het creëren van een aantrekkelijke etalage op het account.

Onthoud dat social media niet de enige kanalen zijn waarop de doelgroep jou kan vinden. Het maakt deel uit van de marketingmix. Waarbij elke interactie, van een online post tot een abri poster, een speldenprikje is die de doelgroep naar jou leidt.

Wat is de kracht van ieder socialmediakanaal?

De keuze van de social media kanalen hangt af van de doelstellingen. Twitter is een platform voor het beknopt delen van meningen, terwijl Instagram uitblinkt in het tonen van visueel aantrekkelijke content. Pinterest en TikTok zijn een soort visuele zoekmachines, waarbij de koopintentie een stuk hoger ligt dan op andere social kanalen. Een goed voorbeeld uit de praktijk is onze campagne voor Bloemenbureau Holland. Hierbij hebben we Pinterest gericht ingezet om de koopintentie van bloemen te beïnvloeden.

Dit platform genereert namelijk een 60% hogere koopintentie vergeleken met andere platforms, omdat gebruikers op zoek gaan naar een visuele uitwerking van hun idee. Als merk is het niet nodig om de koopintentie te creëren, deze is er namelijk al. Door op de koopintentie in te spelen, mét content die deze intentie nog meer aanwakkert, steeg de aankoop van bloemen aanzienlijk.

Breng je doelgroep en hun wensen in kaart

Een merk kan een doelgroeponderzoek uitvoeren om hun doelgroep te identificeren of om een nieuwe doelgroep aan te trekken. Maar hoe doe je dat? Een waardevolle bron is een data-onderzoek. Trackingmethoden, zoals het gebruik van pixels in je campagne en website, geven de mogelijkheid het gedrag van je doelgroep te analyseren. Hoewel de nieuwe privacywet het lastiger maakt te achterhalen wie de doelgroep precies is, zijn er andere indicatoren. Denk aan de kijkduur van je campagnevideo’s (retentie) of het verzamelen van persoonlijke gegevens.

Cruciaal bij het bepalen van je doelgroep is het maken van onderscheid tussen primaire, secundaire en tertiaire indicatoren. Hiermee kun je beter begrijpen welke groepen het meest relevant zijn voor je merk en je strategie daarop afstemmen. Vergeet vooral niet te omarmen dat de doelgroep niet in één hokje te plaatsen is, aangezien een persona binnen die doelgroep uit meerdere aspecten bestaat.

Hoe behaal je succes op social media en blijf je bij?

Een op maat gemaakte social media strategie zorgt ervoor dat je op elk gewenst moment aanwezig bent onder de doelgroep met content die hen aan jouw merk verbindt. Het toont dat jij begrijpt wat de doelgroep bezighoudt en dat je in staat bent om hen te raken met een boodschap.

Op social media vind je een overweldigend aanbod aan content en advertenties. Des te belangrijker om aanwezig te zijn met content die naadloos aansluit op de behoeften van de doelgroep. Wekt de content geen interesse op, dan scrolt je publiek moeiteloos door.

Houd ook de trends in de gaten en blijf trouw aan je eigen merkidentiteit. Een marketeer of communicatie-expert draagt de taak continu bezig te zijn en creatief mee te bewegen met de dynamische en vernieuwende wereld van social media. Kortom, raak de doelgroep op een authentieke manier met onderwerpen waar zowel jouw merk als doelgroep affiniteit mee heeft. Dat is dé sleutel tot succes op social media!.

Onze experts helpen je graag

Looking to dive into the world of social media as well? Our specialists are more than willing to brainstorm and help you get started. Want to do some preliminary reading on your own? Download our useful step-by-step plan here: Social Brand Checklist