Zo maak je van Social Search een belangrijk onderdeel van je socialmedia-strategie

[/et_pb_column]
Kennis verspreiden en je bedrijf in de kijker spelen? Zo eenvoudig is dat niet in een wereld waarin informatie voor het oprapen ligt. Door je content op social media beter vindbaar te maken, verhoog je je kansen. Maar hoe pas je social search toe aan je socialmedia-marketingstrategie in 2024? Profiteer van 8 waardevolle tips.

Het groeiende belang van

De laatste jaren ligt er veel nadruk op SEO: search engine optimization. Kort gezegd betekent dit dat je je website vult met inhoud, zoals artikelen, afbeeldingen, video’s en productbeschrijvingen, samen met relevante zoekwoorden. Hierdoor vergroot je de kans dat die content hogere posities bereikt in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Niet iedereen grijpt naar deze klassieker als functionele zoekmachine. Voor Gen-Z is TikTok favoriet: Zo’n 74% gebruikt dit social platform als zoekmachine en 51% verkiest dit immens populaire kanaal boven Google.

Laat je dit links liggen, dan geef je een signaal af aan het algoritme

8 tips om social search in 2024 toe te voegen aan je socialmedia-strategie

Het is dus niet zonder reden dat social SEO een belangrijk onderdeel uitmaakt van jouw online strategie in 2024. Hieronder vind je 8 tips die jouw merk helpen om deze trend als kans te benutten, en die zullen leiden tot betere vindbaarheid en zichtbaarheid online.

 1. Spreek de taal van je klanten
  Om impact te kunnen maken met jouw uitingen, moet je je doelgroep uitstekend kunnen ‘lezen’. Stel jezelf de vragen: “Waar slaan ze op aan?” en “Welke vragen hebben ze en waar zoeken ze naar antwoorden?” Met deze kennis op zak ontwikkel je doelgerichte content die je inzet op de kanalen waar je doelgroep zich bevindt. Ieder social platform heeft zijn eigen tools, zoals Instagram Insights, LinkedIn Analytics, Google Search Console en Facebook Audience Insights. Besef daarnaast dat gesproken zoektermen enorm in opmars zijn. Geen wonder: typen duurt langer dan praten. Bovendien stel je de vraag vaak specifieker, waardoor je direct een bevredigend antwoord ontvangt. Deze langere zoekvragen die mensen aan Alexa, Siri en andere spraakapplicaties stellen, noemen we long tail zoektermen. Vragen die uit meer woorden bestaan dan enkel een ‘populairste podcast 2024’. Mensen nemen hun algemene fatsoensnormen mee in de vraagstelling. Zorg dat je de vragen die spelen beantwoordt in je content.
 2. Creëer data-driven content
  Nu je de taal van je klanten spreekt, ga je dieper in op de vragen die spelen. Analyseer zoekwoorddata en trends met tools als Google Trends, Google Keyword Planner, BuzzSumo, Answerthepubic, Serpstat of keywordtool.io. Deze informatie biedt niet alleen inzicht in actuele vragen, maar onthult ook potentiële trends en behoeften. Wil je vooruitlopen op de curve? Anticipeer dan op vragen die men nog niet durft te stellen. De tools Exploding Topics, Trendsmap (gericht op X) en Talkwalker helpen hierbij.
 3. Experimenteer!
  Iedere doelgroep is dynamisch; met de tijd veranderen de voorkeuren en het gedrag van mensen. Dus moet je blijven experimenteren met verschillende typen content, hashtags, keywords, formats en post timings. Wat doet het in positieve of negatieve zin als je tussen je verzameling tekstuele posts een carrousel plaatst? Of een slider op LinkedIn in plaats van een post met link? Zet tools als a/b-testing, multivariate testing of split testing in om inzicht te krijgen in de data. Met veronderstellingen verkoop je niets: keuzes maak je pas overtuigd als je weet welke uitingsvorm het beste presteert.
 4. Voorkom ‘posten & ghosten’
  Een post plaats je met een reden, en een van de belangrijkste is erkenning. Iemand die op je post reageert, investeert tijd en moeite. Laat je dit links liggen, dan geef je een signaal af aan het algoritme. Je deelt kennis en informatie, maar als eenrichtingsverkeer. Vergeet niet dat engagement essentieel is in het creatieproces. Ga actief een dialoog aan met je gebruikers. Reageer op vragen en laat zien dat je feedback waardeert. Voed het gesprek door wedervragen te stellen of tag iemand die een waardevolle bijdrage aan de discussie kan leveren. Mengt deze ‘derde’ zich in de dialoog, dan breidt jouw afzetgebied zich uit. Vergeet niet dat iedere like, reactie, tag, repost of share het algoritme erop wijst dat jouw content waardevol is.
 1. Kwaliteit boven kwantiteit
  De meeste mensen zijn volgzaam. Daardoor ontstaat er onrust als een ander merk of bedrijf interessante content plaatst, bijvoorbeeld over AI.  Graag laat je zien dat ook jij over kennis beschikt. Wat er dan gebeurt, is dat je – ondanks tekstuele verschillen – duplicate content maakt. Content die feitelijk al op het platform staat en geen extra waarde toevoegt. Focus je daarentegen op kwaliteitscontent die inzichten biedt, het denkproces bevordert of waarde toevoegt. Ga voor originele content die je leader maakt, in plaats van herhalingscontent die wordt geboren uit een ‘fear of missing out’. Autoriteit krijg je op social platforms vooral met unieke, eigen inzichten.
 2. Voorkom keyword stuffing 
  Hoe vaker een woord in een tekst voorkomt, hoe beter het systeem het onderwerp van de tekst detecteert en hoe waardevoller deze je content inschaalt? Robots zien dit anders. Zij worden met de dag slimmer en leren teksten en contexten begrijpen. Uiteindelijk filteren ze content op relevantie. Het geautomatiseerde systeem waardeert een helder ingedeelde tekst over het onderwerp strategie veel meer dan een tekst waarin dat woord veelvuldig voorkomt. Kies voor zoveel mogelijk synoniemen, zoals in dit geval tactiek, plan, methode, aanpak of benadering. Behalve dat deze afwisseling je tekst aantrekkelijker maakt, heb je ook veel meer kans op brede indexatie. Wil je weten welke zoektermen je doelgroep gebruikt? Zet dan bijvoorbeeld BuzzSumo, Ubersuggest, Ahrefs, Google Keyword Planner of YouTube Analytics in.
 3. Gebruik alt-teksten
  Wil je je content nóg beter onder de aandacht brengen? Voorzie dan afbeeldingen van een zogenaamde alt-tekst. Hierin beschrijf je de afbeelding. Hoewel AI-tools beeld steeds beter analyseren en herkennen, biedt een tekstuele omschrijving een digitaal systeem zekerheid. Een alt-tekst kan net het verschil maken tussen het ‘pushen’ van jouw bijdrage of die van een ander. Zonder alt-tekst tast een search robot in het duister. Weet het systeem zeker dat jij de gezochte content biedt, omdat jij dat op alle mogelijke manieren bevestigt, dan stijg jij in het algoritme.
 4. Blijf actueel
  Een social platform is één grote community waarin trends snel worden opgepakt. Zet iemand een gouden stap, dan omarmen gebruikers deze en kan zomaar binnen korte tijd een hype ontstaan. Een hype die overigens ook weer net zo snel kan wegebben. Als bedrijf blijf je actueel door continu in te checken, data-analyses te doen, tools voor je te laten werken en je flexibel op te stellen. De digitale wereld kent steeds nieuwe hashtags en trendwoorden.

Blijf dus scherp en tweak je content van tijd tot tijd. Dit houdt je interessant voor je doelgroep, die wil zien dat zij jou moet volgen om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Merk je een daling in engagement? Geen reden tot paniek. Kleine aanpassingen in bijvoorbeeld de captions, de targeting van de doelgroep of het format kunnen al wonderen doen. Zo behoud je je volgers en laat je bovendien zien dat je meebeweegt met het continu veranderende medialandschap.

Heeft je account of content een boost nodig? Wij kijken mee, maken een analyse en geven tips ter verbetering. Ook verzorgen wij naar wens de content voor social platforms en/of websites. Meer weten? Neem hieronder vrijblijvend contact op met David Barens, Chief Growth Officer bij Matter.

Meer weten?

Maak vrijblijvend een afspraak en deel je uitdagingen met ons. We kunnen niet wachten om met content marketing het maximale uit jouw merk te halen.